Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Ekosistemleri Buluşması’nda önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Ziraat Bankamız, Türk tarımının lokomotifi olmuştur. Üreticilerimizin, insanımızın iliğini sömüren tefecilerin ve faiz lobilerinin pençesine düşmemeleri noktasında hayati rol üstlendi. Ziraat Bankası, bugün de ülkeyi ve milleti önceleyen duruşunu muhafaza ediyor. Bankamızı ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum. 2015 yılında Ziraat Katılım’ın faaliyete geçmesiyle bankamız, hızla gelişen alternatif finans piyasasında da yerini almıştır” dedi.
Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:
ZİRAAT BANKASI’NA TEŞEKKÜR: Tarımda sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği, coğrafi işaretli ürünler ve tarımda markalaşma, tarımın geleceği teması altında yapılan ve yapılacak olan tartışmaların sektörümüz açısından yol gösterici olmasını temenni ediyorum. Bu vesileyle 160 yılı aşkın süredir çiftçimizin üreticimizin yanında yer alan Ziraat Bankamıza ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.
ÇİFTÇİLERE MESAJ: 1863 yılından beri Ziraat Bankamız Türk tarımının lokomotifi oldu. Savaş dönemleri dahil ülkemizin yokluk günlerinde bankamız çiftçinin, esnafın, tüccarın, girişimcinin yanında yer aldı. Üretimcilerimizin insanımızın iliğini sömüren tefecilerin ve faiz lobilerinin pençesine düşmemesi noktasında hayati rol üstlendi. Ziraat Bankası dün olduğu gibi bugün de ülkeyi ve milleti önceleyen duruşunu muhafaza ediyor. Ziraat varsa memleketin dört bir yanında ziraat var anlayışıyla Türkiye’nin tarım sektörüne güçlü destek veren bankamızı ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.
Biraz evvel genç ve kadın çiftçilerimiz ile kooperatif alanın yer aldığı sergiyi ziyaret ettik. Bu hazineyi ne kadar ileri taşırsak Türkiye için o kadar iyi olacaktır. Ülkemizin kalkınmasına, sofralarımıza ulaşan nimetleri üreten çiftçilerimize buradan bir kez daha selamlarımı gönderiyorum.
21 YILDA BAŞARI HİKAYESİ: Eleştirel ama daha yapıcı anlayışın ikame edilmesi ülkemiz adına daha faydalı olacaktır. Ülkemizin son 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanların en başında, tarım, hayvancılık ve su ürünleri vardır. Dünyadaki tüm ülkeler gibi bizim de sıkıntılarımız var.
Tarım sektörümüzün 21 yılda elde ettiği başarıların değersizleştirilmesine mahal vermeden Türkiye’yi hep beraber hedeflerine
ET ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI: Et fiyatlarındaki dalgalanmaları yok sayamayız. Farklı alanlarda yükselen şikayetlere kulak tıkayamayız. Problem üreten alanların farkındayız. Problemlere ortak akılla çözüm arıyoruz. ulaştıralım istiyoruz. Tarım sektörümüzün 21 yılda elde ettiği başarıların değersizleştirilmesine mahal vermeden Türkiye’yi hep beraber hedeflerine ulaştıralım istiyoruz. Yeter ki tarım konusu ön yargılara kurban edilmesin. Gerisi biraz gayret ve emekle kolayca gelecektir.
SÖMÜRGECİLERİN ACIMASIZ YÜZÜNÜ GÖRDÜK: Geçtiğimiz asırda yer altı kaynakları ön plandaydı. Bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli görenler Avrupa’dan Afrika’ya saldırdılar. İnsanları topraklarından sürdüler. Savaş çıkardılar. Darbe yaptılar. Katliamlara imza attılar. Yerel halkı uyuşturucuya alıştırarak kendilerine bağımlı hale geldiler. Bize insan hakları dersleri verenlerin Afrika’da neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Avrupa’nın ortasında, Afrika’dan insanlar getirilip sergilendi. Bu ülkeleri ziyaretimizde sömürgecilerin acımasız yüzünü bir kez daha gördük. Yeni ve çok daha sinsi yöntemlerle sömürü düzeni devam ediyor. Yeni yüz yılda bu mücadele tarım ve su alanları üzerinden yapılıyor. İklim değişikliğinin olumsuzluğundan dolayı su alanları birer çatışma alanına dönüşüyor. Gerilimin altında su kaynakları ile ilgili anlaşmazlıklar yatıyor.
KREDİLER AÇIKLANDI: Üretim planlaması kapsamında üretim ve sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimiz ilk defa ilave faiz kar payı indiriminde yararlanacak. Küçük ekipman limitini 150 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıyoruz. (Tarım kredisi desteği) Bu kredilerden yararlanan çiftçilerimizin sayısı 1,2 milyonu aştı. Küçükbaş hayvan üreticilerimize hayvan sayılarını çoğaltmaları amacıyla verilen kredinin limitini 400 bin TL’den 600 bin TL’ye getiriyoruz.
(HABER MERKEZİ)