CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile CHP Genel Merkezi’nde görüştü. CHP lideri Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları İlhan Uzel ve Sevgi Kılıç eşlik etti.
Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından iki lider ortak basın açıklaması yapması yaptı.
Özel, sokakta yaşayan hayvanların ‘uyutulması’ gündemiyle ilgili yaptığı konuşmada, “Meclis imkanlarıyla Ocak 2021’de bir Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu ve bu komisyon hayvan haklarının korunmasına ilişkin raporunu verdi. Bu rapor hazırlanırken uzmanlar, akademisyenler dinlendi. Bu konuda uzun bir çalışma sonucunda bir rapor ortaya çıktı. Bu raporda uyutma meselesi, hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ile kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı. Ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili bir uyutma tedbiri kesinlikle yok. Ama burada soruna bir müdahale var. Diyor ki rapor, bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır” dedi.
Özel, raporda bu hayvan hakları fonunun belediyelerin topladığı emlak, çevre, temizlik vergilerinin yanı sıra at yarışı ve Milli Piyango gibi şans oyunlarından pay aktarımı ile finanse edilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı. Bu fonun barınakların yapılması, hayvanların kısırlaştırılması gibi harcamaları karşılamasının da öngörüldüğünü söyleyen Özel, şöyle devam etti:
‘RAPORUNA SAHİP ÇIKMALI’
“Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı. Bugün tasarruf tedbirleri söz konusu olunca, ‘Efendim biz parayı seçim ekonomisine harcadık bu köpekleri uyutalım’ derseniz bunun tutar bir tarafı yok. O yüzden bu fon kurulmalı ve başta kısırlaştırılma olmak üzere bu para barınaklara gitmelidir. Tedavi edilemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından da ifade edilmektedir. Bizim yaklaşımımız Meclis’in kendi raporuna sahip çıkmasıdır.”
‘GİRDİKLERİ İLK YEREL SEÇİMDE DE BAŞARIYLA ÇIKTILAR’
Özel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını ifade eden Destici, “Sayın Genel Başkan Özel ile heyetine, samimi ve misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Kendilerinin de ifade ettiği gibi bir hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Aslında bu ziyareti daha önce yapmayı planlamıştık ama araya seçim girdi, yoğun bir gündem oluştu. Onun için bugüne nasip oldu. Kendisine CHP Genel Başkanlığı için hayırlı olsun diyorum, yönetimini de tebrik ediyorum. Girdikleri ilk yerel seçimde de başarıyla çıktılar. Başarılarından dolayı da kendilerini tebrik ediyorum” dedi.
Destici, Cumhur İttifakı’nın parçası olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Tabii Büyük Birlik Partisi olarak bizde bu yerel seçimlerde belediye sayısını yüzde 100’ün üzerinde artırarak çıktık. Tabii büyükşehirlerin neredeyse yarısına yakını Cumhuriyet Halk Partisi’nde diğer kalan yarısı da Cumhur İttifakı’mızda. Biz hem AK Parti’nin olduğu yerlerde hem de Cumhuriyet Halk Partisi’nin olduğu yerlerde şu anda uyum içerisinde bir çalışma yürütüyoruz. Hemen hemen tüm büyükşehir meclislerinde Büyük Birlik Partisi’nin temsilcisi var, grubu var. Biz o şehrimize hizmet etmek adına bütün beldeleriyle, ilçeleriyle birlikte doğru bildiğimiz yada olumlu olan her şeyde arkadaşlarımız katkı sunacak. Biz Cumhur İttifakı’nın bir parçasıyız. Tabii bu hassasiyeti de gözeterek siyasetimize devam ediyoruz. Ama neticede Türkiye partisiyiz. Önceliğimiz devletimizin varlığı, ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği-kardeşliği refahı huzuru. Bunun için elbette birlik olmaya ve birlikte hareket etme zorunluluğu olan noktalarda millete ve devlete karşı olan bir borcumuz var.”
‘Yeni anayasa’ tartışmalarına da değinen Destici, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması gerektiğine inanıyoruz. Konuşmalarımızda şunu gördük ki CHP’de Türkiye’nin yeni, demokratik ve sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda hem fikiriz. Ben Kemal Bey’e ifade ettiklerimi, Özgür Bey’e de ifade ettim. Herkes teklifini kamuoyu önünde paylaşsın ben uzlaşamayacağımız noktaları bir kenara bırakarak en azından azami müştereklerimizde buluşarak bir anayasa yapma konusunda gayret göstermemiz gerektiğini söyledim. İlk 4 madde, 66’ncı madde ile ilgili kimsenin sıkıntısı yok. Seçimlerde verilen hazine yardımının kaldırılmasını teklif ediyoruz. Madem tasarruf edeceğiz o zaman siyasi partilerimiz de tasarruf etsin. Bizim için kırmızı çizgi terör ve şiddettir. Terör örgütleriyle arasına mesafe koyduğu sürece her siyasi parti, her sivil toplum örgütü, hatta her fert kendi fikrini özgürce söyleyebilir, inancını yaşayabilir. Kırmızı çizgimiz terör ve şiddettir. Bunda da aynı fikirde olduğumuzu gördük. Bu görüşme çok faydalı oldu. Kendisine ve yönetimine hayırlı olsun diyorum.”
‘SOKAK KÖPEKLERİNİN UYUTULMASI TEKLİFİNİ DESTEKLİYORUZ’
Destici, TBMM gündemine gelmesi beklenen hayvan haklarıyla ilgili kanun tasarısına ilişkin ise, “Bu konuda çok netiz şu anda insan hayatına ciddi tehdit oluşturmaya başladı. Neticede biz BBP olarak bize teslime edilen belediyelerde bir ay içinde bu çalışmaları başlatacağımızı ve sokaklarımızı saldırgan ve hastalıklı olan sokak köpeklerinden temizleyeceğimizi ifade ettik. Belediyelerimiz bu çalışmalarını tamamladılar. Şu anda köpekler toplanıyor. Tedavi görecekler tedavi görecekleri yerlere, barınak imkanı olanlar barınaklara, hastalıklı ve terbiye edilemeyecek şekilde saldırgan olanların da uyutulması konusunda biz çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuda devletimizin yasa hazırlığı içinde olduğunu duymaktan da büyük bir memnuniyet duyduk. Bu yasa teklifini de desteklediğimizi ifade ediyorum. Şu ana kadar bildiğimiz haliyle bizim seçim öncesi söylediğimiz her şeyin o yasa içerisinde birebir olduğunu görüyoruz” dedi.
(HABER MERKEZİ)